Нов закон за земята, който да отговаря както на изискванията на Европа, така и на българските граждани. Така от БСП ще решат гафа с нивите. Новите текстове трябва да са готови до месец, а малко преди Коледа и да се гласуват в пленарна зала, научи "Стандарт".

"За съжаление Законът за земята не регламентира ясно собствеността й и този мораториум, който гласувахме, е противоречив в нормите на Европейския съюз, но дава възможност на правителството да изготви работещи текстове", заяви за "Стандарт" зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Спас Панчев.

И специално отбеляза, че комисията по земеделие в парламента вече има поставена задача да подготви проект за нов закон за земята, който да даде насока какви видове парцели и колко могат да се купуват от отделно физическо лице.

"В текстовете ще бъде дефинирано на каква база да бъдат земите", каза още Панчев. "Има вероятност в новия закон да бъде вкарана и комасацията на земята, която за съжаление в годините на прехода не е решена от нито една власт", допълни още народният представител.

"Членовете от комисията по земеделие ще работим върху новите формулировки, за да има регламенти, които да гарантират правото и на българските граждани да продават, и на чужденците да купуват", каза още Панчев. "Ще разсеем опасенията на ЕК, че искаме да тръгнем срещу клаузите в договора за присъединяване, а така също и да успокоим хората, че няма да има разграбване на български земи", увери той.

Междувременно външният министър Кристиан Вигенин коментира, че решението на парламента дискредитира България и ще има сериозни последици. Въпреки това обаче то трябва да се изпълнява, щом такава е "суверенната воля на най-висшата институция".

"Изненада ме преди всичко начинът, по който се взимат такива решения, които могат да имат и ще имат най-вероятно сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС", каза Вигенин.

И написа във Facebook: "Цената, която ще платим, не се измерва с неизбежните финансови санкции, а със загубеното доверие, което ще ни струва много скъпо. Дори президентът да наложи вето или Конституционният съд да отмени решението, вредата не може да бъде поправена - счупената ваза може да се залепи, но никога няма да бъде същата".

Вигенин предупреди, че ако утре друга страна членка реши да остави затворен за българи трудовия си пазар, той няма да може да каже: "Нямате право, ангажиментите трябва да се спазват!".

Междувременно стана ясно още, че най-висшият колективен партиен орган в ДПС ще се събере, за да обсъди "много внимателно" позицията на БСП за мораториума. Това съобщи вчера зам.-председателят на парламента и депутат от движението Христо Бисеров.

По негови думи съпартийците му се отнасят много сериозно към случилото се, което и налага свикването на Централния съвет на формацията. Бисеров допълни още, че е изненадан от подкрепата за мораториума от 59 червени депутати.

Още след гласуването във вторник лидерът на партията Лютви Местан заяви, че ще търсят начин да сезират Конституционния съд. Вчера пък червени депутати коментираха, че ще се присъединят към искането за отмяна на решението на Народното събрание.