Българската компания Bulgarian Land Development, специализирана в инвестициите в жилищни и бизнес имоти, обяви първия си офис проект в страната.

Компанията успя да се договори за придобиването на част от бившата печатница “Димитър Благоев“, намираща се на бул. “Цариградско шосе“ в центъра на София. Сградата е построена в далечната 1950 г. и една от най-емблематичните за столичния град.

BLD успя да придобие правата върху пет от общо осемте сгради на комплекса, чиято обща площ е 50 хил. кв. м. Собственик на другите три сгради е “Вестникарска Група България“.

Компанията има намерение да превърне придобитите сгради в модерна офис сграда от клас А с 23 500 кв. м офис площи и 3 500 кв. м търговски площи, заедно с подземен и надземен паркинг.

Според изчисленията общата стойност на разходите е в размер на около 50 млн. евро, а брутната стойност на проекта е 70 млн. евро. Очаква се обновената сграда да привлече основно първокласни наематели - най-вече заради уникалната си локация и спецификация.

Според плановете на компанията работите по сградите се очаква да завършат някъде през 2010 г.

Bulgarian Land Development, която е основен инвеститор в проекта, има намерение да го реализира с финансовата помощ на Northribge Capital, базирана в Лондон. Всеки от партньорите ще инвестира по 6.5 млн евро.