Цената на еднофамилна къща в канадския Ванкувър се е повишила с цели 39% в последните 12 месеца - до ниво от 1.2 млн. щатски долара (1.6 млн. канадски долара).

Повече от 90% от предлаганите имоти днес вече са на цена от над 1 млн. канадски долара, което е с 65% повече спрямо преди година.

По ръст на цените на имотите си в последните 10 години Ванкувър изпреварва Ню Йорк, Сан Франциско и Лондон. За всичко това си има логично обяснение.

Поскъпването в последните месеци идва най-вече от покупките на имоти от страна на китайски милионери и милиардери.

Само през последните 5 седмици чужденци са закупили имоти на обща стойност 1 млрд. канадски долара.

След неколкократни предупреждения през последните шест месеца, дори и от страна на Централната банка на Канада (Bank of Canada), че ръстът не е устойчив, правителството на Британска Колумбия предприе мерки, съгласно които чуждестранните купувачи ще бъдат облагани с допълнителни данъци.

Налогът за чуждестранните собственици ще е от 15%, а данък се предвижда и за имотите, които не са обитавани.

Най-скъпият имот, обявен за продан в момента във Ванкувър, е за сумата от 49 млн. долара, според Кларънс Дебел, собственик на имотната агенция Debellе, специализирана в продажбата на луксозни къщи на богати китайци.

Повечето от клиентите ми са милиардери, казва 59-годишният Дебел, който популяризира бизнеса си с реклама в китайското приложение WeChat, както и в най-големите вестници, излизащи в страната.

„Всеки ден показвам имоти на китайски семейства, в повечето случаи правя огледите с майката и децата, тъй като съпругът работи. Те просто искат имот в чужбина, за да могат да защитят богатството си, тъй като се притесняват от икономическата ситуация в страната им", казва още той пред Bloomberg.

Бумът на пазара на имоти се отразява и на други индустрии в региона, като например продажбата на луксозни автомобили. Съвсем нормално е, когато притежаваш луксозен дом в Канада и си чужденец, да желаеш и луксозна кола, нали? Най-продаваните автомобили днес във Ванкувър са Bentley, Aston Martin, Jaguar, Range Rover и др.

По улиците на града в края на 2015 г. са се движили 1100 суперлуксозни автомобила, но днес вече бройката им е 2009.