Един от най-развиващите се региони в България е Бургаският, който е втори по-големина след Софийския и четвърти по брой на население. Освен това Бургаският регион е важен входен и изходен възел за България, като близо 74% от годишния внос и износ на страната се извършва през Бургаското пристанище.

В началото на 2003 година бе поставено началото на един засилен интерес от страна на чуждестранни инвеститори към сектора на недвижимите имоти в Бургас, съобщават за Profit.Bg от една от водещите компании в сектора в региона - Regent's Property Advisor.

От 2001 г. до 2005г. вложените инвестиции са се увеличили няколко пъти, достигайки 677 милиона евро (за 2005г.). Бургас е на второ място след София със 7.37% дял от общия привлечен чуждестранен интерес към България.

Понастоящем търговските площи в Бургас са разположени главно в района на центъра на града и някои зони в предградията, в които са разположени големи хранителни вериги, хипермаркети и автомобилни салони.

Най-често се предлагат помещения на приземните етажи на жилищни или офис сгради, както и сгради от смесен характер, разположени в по-оживени райони с по-натоварен трафик.

Най-предпочитаните места за търговски магазини и аутлети в центъра на Бургас са в района на пешеходната зона по ул. “Александровска” , площад “Тройката”, както и до известна степен по ул. “Алеко Богориди”.

Търсенето на търговски площи се определя от редица критерии, като от съществено значение са добрата фасада на сградата и изгледът към нея.

Традиционно търсенето е най-значително в централните райони на града, като обхваща както малки, така и големи търговски пространства (над 250–300 кв. м.).

Икономическият бум в Бургас увеличи неколкократно търсенето на луксозни офиси за последните няколко години. Критериите се определят от големината на предприятието, вида и броя на работещите в него.

В момента предлагането на висококачествени офиси в Бургас е силно ограничено, като повечето от предлаганите площи се намират в жилищни сгради на старото строителство.

Предлаганите продажби на офиси не надхвърлят 6.000 кв.м., като 60% от тях са концентрирани в обществения център на града. Предлагането на офиси под наем е още по-лимитирано. В момента се предлагат около 3.000 кв.м., предимно в центъра на Бургас.

Процентът на свободни площи за офис сградите с първокласно местоположение е по-малък от 10%, докато за покрайнините този процент достига до 30%.