Летните месеци свършиха и ако едни стегнаха куфарите си от лятната ваканция с носталгия по отминалия сезон, други се върнаха презаредени и с нови сили. Любопитно с какви мисли са се завърнали собствениците на следващите пет вили, построени не на плажа, а сред самото море:

Къща над водата

Концепцията за дом над самия океан е превърната в реалност в тази къща. Нейният архитект я е предвидил като място за ваканции. Неговата цел? Да позволи на хората да открият живота над водата, без обаче да страдат от неудобствата на плаването. Къщата разполага със соларни панели за електричество и обезсоляване на водата. В екологичен смисъл този дом е напълно независим.

Цитаделата

Този комплекс от апартаменти плава във водите на Холандия. Сблъскваща се с повишаване на нивото на морето, Холандия е пионер в технологиите, адаптиращи живота към водата. Освен прочутите традиционни диги, които се издигат, страната явно мисли и за бъдещето на човека в един воден свят.

Фиориела

Фиориела (Fioriella) също е концептуален проект, вдъхновен от всичко, което може да се намери в природата. На едни той прилича на яйце, на други- на разтворено цвете. Комплексът предлага панорамна гледка над и под водите на океана. За да не се люлее от вълните, този остров се нуждае от осем мотора, които да поддържат стабилността му.

Перлата

Перлата (Perle) илюстрира сливането на морските плавателни съдове и екологичния хабитат. Тя разполага с добра стабилност над водата и достатъчно пространство за живот.

WHY

Тази плаваща къща се стреми да надмине яхтите по комфорт на плаването. Тя разполага със значително повече традиционно пространство. Един истински воден свят.