Въпреки глобалната криза в ипотечния сектор и прогнозите за забавяне на икономическия растеж, България отчете увеличение на БВП от 7% за първото тримесечие на 2008 г., коментират от CB Richard Ellis в доклад за развитието на офис пазара в страната през първата половина на годината.

Страната продължава да бъде много привлекателна дестинация за международни компании, които я предпочитат за аутсорсване на бизнеса си, заради образованите и опитни експерти и ниските разходи за персонал, в сравнение с други държави в ЦИЕ, Западна Европа и САЩ, както и заради ниските корпоративни и индивидуални данъци (под 10%). Това са причините от CB Richard Ellis да очакват офис пазарът в страната да се развива активно - поне през следващите две-три години.

Броят на завършените офис сгради през 2008 г. постави рекорд, като те представляваха над 87% от всички завършени сгради през 2006 г. и около 58% за тези през 2007 г.

В момента София разполага с около 808 000 кв. м модерна офис площ. Тази цифра ще се увеличава, тъй като до края на годината, по план, трябва бъдат завършени офис сгради, които ще предложат още 250 000 кв. м.

Според Richard Ellis едва ли всички те ще бъдат предложени на пазара веднага. Компанията прогнозира, че не повече от 150 000 кв. м ще излязат на пазара до края на годината. До края на 2010 г. ще бъдат предложени още 500 000 кв. м.