Кметът на Москва - Юрий Лужков наложи забрана за строителството на частни сгради в централната част на руската столица, пише РИА Новости.

Жилищното строителство в Русия и особено в столицата отчете сериозно повишение през последните няколко години, а в централната част на града вече почти няма свободни терени. Позволено вече ще бъде строителството само на държавни и общински административни сгради.

В момента е трудно да се намерят дори терени за изграждане на нови училища, детски градини и болници, а необходимост от това има, тъй като населението непрекъснато се увеличава.

Определени ограничения вече бяха наложени преди години, като не се разрешава строителството на големи по площ бизнес сгради както и реконструкция и разширяване на всякакви офиси и магазини.

От друга страна, ограничаването на строителството има за цел и да намали огромния трафик в централните части.

Икономическият ръст, който Русия отчита през последните няколко години, доведе до сериозно нарастване на броя на личните автомобили, което прави движението в някои части на града през пиковите часове невъзможно, обясняват от общината.