Австрийският в. "Пресе" публикува днес материал за развитието на Черноморския туризъм в България, който обръща внимание на опасностите пред статистически отлично развиващия се

бранш, предизвикани от увеличения поток на така наречените "алкохолтуристи" от Сандинавските държави и от строителството на все нови и нови хотели по крайбрежната ивица.

Според цитираните в статията експерти по въпросите на туризма развитието върви в погрешна посока. Според Анелия Крушкова, ръководител на Държавната агенция по туризма (ДАТ), това е "испанският път".

Такова е мнението и на Благой Рагин, ръководител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, който говори за "синдрома Майорка". Донка Соколова, председателка на Асоциацията на туристическите агенции (БАТА) отбелязва, че българският туризъм е "достигнал много опасна точка" на своето развитие, цитирана от БТА.

Българските експерти, отбелязва вестникът, смятат прекаленото застрояване на курортите за най-голяма грешка.

Официална статистика няма, според неофициални данни от началото на годината са отворили врати 1800 нови хотела и ресторанта, предимно по Черноморието, което е предизвикало спад на цените и "изключително висока концентрация на хора" подчертава Крушкова.

"Пресе" цитира и изявление на кмета на Варна Кирил Йорданов, според когото в района около Варна легловият капацитет е утроен, инвеститорите идват главно от Русия и Великобритания.

Негативна е оценката и на австрийския търговски представител Михаел Ангерер що се отнася до хотелите на четвърти и пети ред, построени по крайбрежието.

Липсващата инфраструктура е пречка за развитие на висококвалитативен туризъм и предопределя България като страна на масов туризъм и на евтини туристически услуги. Изграждането й като страна за културен и научен туризъм, което би дало възможност да се продават скъпи екскурзии по места с културноисторическо значение, е спънато от инфраструктурни трудности.

Като пример е посочен фактът, че около древното светилище на Орфей край село Татул в Южна България няма хотели, ресторанти и кафенета, няма и първокласни пътища.