Четири компании искат да развиват голф и СПА туризъм в гр. Баня, Карловско. Баня стана град през 2003 г. по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, който има там фамилна къща и на избори гласува в градчето, където е адресно регистриран. В последно време Баня привлича инвеститорите заради лековитите си минерални извори, пише в. Дневник.

Офертите на четирите компании ще бъдат разгледани на извънредна сесия на общинския съвет на Карлово на 10 юли, съобщи председателят му Стойо Карагенски. Вносител на предложенията е кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който обаче не можа да си спомни имената на предприемачите, въпреки че е водил разговори с тях.

Последното получено предложение е на пловдивския брокер и бивш шеф на Българския футболен съюз Христо Данов, съобщи Карагенски. То е внесено от името на футболен клуб "Баня". Данов е президент на клуба и подпомага развитието на спорта в града. Той иска чрез футболния клуб да вземе на концесия спортните имоти и съоръжения, които са доста атрактивни, каза председателят на общинския съвет. Освен със стадиона клубът разполага с басейни, зала и хотелски комплекс.

Другите три предложения отлежават в общинския съвет от доста време, като някои са внесени преди година. От тях най-голямото предложение е за 60 млн. евро на дружеството "Баня голф енд СПА рeзорт". Фирмата според информационната система "Апис" е собственост на трима около 30-годишни неизвестни българи. Тяхната оферта е за създаване на смесено дружество. В него общината ще участва с апорт на терен от 1570 дка в землищата на Баня и съседното село Соколица. Стойността на парцела е оценена на 12 млн. лв. Инвеститорът ще осигури капитал от 25 млн. лв. Компанията ще построи голф игрище, петзвездно селище за СПА туризъм и увеселителни заведения. От "Баня голф и СПА резорт" също изявяват желание да вложат средства в спортната база, както и да се грижат за 240 дка парк на Баня. Инвестиционното предложение е направено от Христо Андреев.

Акционерното дружество "Роуз валей инвестмънт", представлявано от Румен Христов, също предлага развитие на СПА туризма в курорта. Офертата на регистрираната в Люксембург фирма е за съдружие с общината в съотношение 60 към 40 в полза на частния капитал. За подробностите по инвестицията се предлагат преговори с общината.

Последното предложение е на 34-годишния предприемач от Долна баня Георги Генов. Той предлага изграждане на смесено дружество с общината 67 към 33, като по-ниският процент на участие е за общината. Генов предлага да вложи 6 млн. лв. в общинските имоти, информира още Дневник.

Утре в Баня ще има обществено обсъждане на проектите. Ако те бъдат подкрепени от хората, най-вероятно ще ги подкрепим и ние, каза председателят на общинския съвет. Според него другите условия, за да получат зелена светлина проектите, е взетите решения да са законосъобразни и целесъобразни. Общински съветници коментираха неофициално, че не е сигурно, че ще минат всички предложения. Общинският съвет в Карлово, който се състои от 33-ма съветници, се управлява от плаващи мнозинства и е непредсказуем при вземането на решения, твърдят източници от местния парламент.