В годините на „треска за имоти“ да печелиш от инвестиции в недвижими имоти - и то в краткосрочен план, беше относително лесно. Факт е, че световната икономика беше в разцвет след 2000 година, което нормално доведе до динамична инвестиционна среда и съответно до повишено търсене.

Секторът на недвижимите имоти, като една от най-важните части на икономиката, също не беше подминат от това развитие и съответно се достигна до глобален „бум“ в цените. Конкретно за България, по това време се отчиташе средно по около 20% годишен ръст за цените на имотите, сочат изчисления на екпертите от Ексел Пропърти.

Това развитие донесе значителни капиталови печалби на инвеститорите в имоти по целия свят, но за съжаление, ценовият „балон“ се спука през 2006 година в Америка и съвсем логично, следвайки „ефекта на доминото“, сривът на пазара за недвижими имоти достигна и България през 2009 година.

Последвалата световна икономическа криза и финансова рецесия, довела до обезценяване на имотите в някои случаи с до 50%, постави професионалните инвеститори в недвижими имоти пред големи изпитания, които наложиха писането на нови правила в тази игра.

В ролята си на консултант, ние от Ексел Пропърти, ще се опитаме да ви помогнем с нашите съвети, за да намерите метода и най-подходящия недвижим имот за инвестиция. На първо място, винаги е определянето на бюджета като основа за бъдещ растеж и генериране на печалби.

Това е ключовият фактор, при който е задължително да бъдете реалисти за своите инвестиционни възможности. Тук трябва да отбележим, че при всяка една инвестиция, включително и тази в недвижими имоти, съществуват рискове. Тези рискове могат да бъдат категоризирани по най-различен начин - като ваш личен риск, икономически рискове и други.

Всеки добър брокер на недвижими имоти ще ви каже, че рисковете не са нещо страшно, просто е необходим правилен подбор на стратегия, която да минимизира тези рискове и по този начин да се избере подход за печеливша инвестиция.

Следващата стъпка е изборът на перспективен регион за инвестиция, като това в никакъв случай не значи най-скъп или най-евтин. Тук от основно значение са локацията, земята и строителните показатели за нейното застрояване, демографските критерии и т.н.

Основен фактор, определящ цената на един недвижим имот и перспективата за неговото развитие, е начинът на трайно ползване на имота, който се разделя на три основни категории – жилищни имоти, ваканционни имоти, офиси и търговски площи.

Не на последно място остава изборът на типа имот, в който да инвестирате, в зависимост от стратегията, която сте избрали. Това може да бъде къща, вила, апартамент, офис, магазин, парцел земя и др.

Съществуват още много обстоятелства, които играят важна роля при избора на недвижим имот за инвестиция, като брой на спалните, състояние на имота, гараж, градина, басейн и т.н. Всички те се разглеждат индивидуално, в аспекта на конкретната сделка, отнесена към предварително избраната инвестиционна стратегия.

Без съмнение 2016 година в България се очертава да бъде доста интересна от гледна точка на активизирането на жилищното строителство в големите градове и ниските лихви на банковите кредити. Пазарът на недвижимите имоти твърдо остава една от най-предпочитаните инвестиционни алтернативи за българите по ред причини.

Много и различни са прийомите за инвестиции в недвижими имоти, като покупко-продажба, отдаване под наем, ремонтиране, събиране и разделяне на имоти, промяна на предназначението и т.н. Определянето и правилният избор на стратегия за инвестиция стоят в основата на успеха.

Сега ще ви запознаем с няколко основни стратегии за успешни инвестиции в недвижими имоти:

1. Купи и бързо продай – тази стратегия се основава на принципа покупка на недвижим имот и бърза продажба. Инвестиция от този тип се препоръчва на професионалисти - хора, които имат развит търговски нюх, бързо вземат решения и са готови да поемат рискове. Много често може да се окаже, че при този тип инвестиция, след приспадане на капиталови разходи, агентски комисиони и данъчни такси, печалбата е с много ниска стойност, но все пак, за да бъде рентабилна, най-важен остава срокът, за който тя се реализира.

Другото важно условие тук е да инвестират играчи с КЕШ позиции на своите капитали. Основният принцип при избора на тази стратегия е покупката на недвижим имот, цената на който е доста под пазарната стойност. Тази ниска цена се определя от различни форсмажорни обстоятелства, поради които собственикът е принуден бързо да продаде имота си.

Има много вариации на този тип инвестиции, като само един пример за това са търговете на имотите, които се продават от частни съдебни изпълнители в България.

2. Купи и задръж – това е най-често използваната стратегия за инвестиции в недвижими имоти, защото тези, които търсят стабилност и сигурност за своите капитали, си поставят дългосрочни задачи. Ако се поставяте в позицията на дългосрочен инвеститор, пред вас стои нелеката задача да направите задълбочени изследвания, изчерпателни анализи и проучвания на конкретния недвижим имот и перспективите за неговото развитие.

Това е един доста сложен процес и съвкупност от фактори за професионална оценка, които задължително трябва да вземете под внимание преди да изберете най-подходящата инвестиционна възможност за вас. Брокерите на Ексел Пропърти, като опитни професионалисти, разполагат с необходимата информация за икономическите показатели за развитие, демографски данни за района, актуална информация за законодателството, строителството и пазара за недвижими имоти на база реално финализирани сделки.

Тази стратегия може да бъде много силна, ако разполагате с достатъчно време, през което да се развие пълният потенциал на недвижимия имот в цикъл, през който да се увеличи максимално неговата стойност.

3. Купи и ремонтирай – най-важното условие за успех при тази стратегия е изборът на правилната локация на имота. В същността си, тази стратегия е инвестиция в недвижим имот на или под пазарната стойност, в район с висок потенциал, ремонтът и продажбата на който ще доведат да увеличаване на вашия собствен капитал.

Покупката на недвижим имот и неговото ремонтиране с цел добавяне на стойност придоби популярност в годините на „бум“ на имотния пазар - години, в които, ние от Ексел Пропърти, натрупахме ценен опит в този вид инвестиции, който сме готови да споделим с вас.

Ликвидността на имота при тази стратегия е много важна, защото препродажбата трябва да стане в срок и да осигури достатъчно капитал за нова инвестиция. По този начин може значително да умножите наличните капиталови средства, с които сте стартирали инвестиционния процес.

Задължително условие за това е имотът след ремонта да придобие такъв търговски вид, който да отговаря на изискванията и предпочитанията на потенциалните купувачи, независимо от действителните ремонтни дейности, които са извършени.

4. Купи и отдай под наем – условията на забавен икономически растеж, ниски лихвени проценти по спестовните влогове в търговските банки и нестабилност на фондовите борси и капиталовите пазари, очертават инвестицията в недвижим имот с цел отдаване под наем като един гарантиран пасивен доход за хора с достатъчно финансови капитали.

Основни показатели за рентабилността на този вид инвестиция са коефициентите наем спрямо цена и цена към доход. Процесите на вътрешна миграция в посока големите градове, като София, Пловдив, Варна и Бургас, водят до повишено търсене на имоти под наем - фактор, който допълнително изкушава професионалните инвеститори.

Подобно на всяка инвестиция, при купуването на недвижим имот с цел отдаване под наем няма 100% гаранция, но ако сте планирали такава, консултантите от Ексел Пропърти ще ви помогнат абсолютно безплатно с няколко честни и обективни съвета, за да бъде тази инвестиция по-успешна.

Не се подвеждайте по ниските цени на имотите за продажба, търсете райони с гарантирана заетост и високи наемни нива. Като много добра алтернатива на тази стратегия в последните години се очертава отдаването под наем на имот в големите градове на хотелски начала.

Ако сериозно се интересувате от инвестиции в недвижими имоти в България, но имате допълнителни въпроси или искате да обсъдим в детайли различни стратегии, моля свържете се с нас по email, телефон или в удобно за вас време заповядайте в един от нашите офиси.