Жители на Сибир са сред новите клиенти на пазара за недвижими имоти край морето, съобщи за "Стандарт" управляващият директор на агенцията за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев. Хората от Сибир имат пари за инвестиране благодарение на работещите там предприятия.

Братушките, сред които и чукчи, купуват предимно малки апартаменти тип "студио" на цени 25-35 хил. евро, пише в. Стандарт.

Страната ни винаги е била привлекателна за руснаците заради ниските цени и хубавия климат. Кризата не е повлияла на купуването на апартаменти във Варна и месечно има над 1000 сделки, посочи Ганев.

За първите няколко месеца на годината спадът в цените е 2-3%. Най-евтин дом може да се купи в крайния квартал "Владиславово" на цена 400-500 евро на кв. м.

В широк център или близо до морето жилищата се продават по 1000-1050 евро на кв. м. Луксозните апартаменти в най-скъпата част на Варна не падат под 1200-1300 евро.

От "Форос" предупреждават, че брокери напоследък цакат клиенти с такса за оглед на квартира, давана под наем.

Таксата не е обявена нито в офертата, нито в разговора с потенциалния наемател. Отделеното време за посещение струва пари, обявява брокерът след огледа и прибира 20 лв. Затова коректните агенции посочват изрично в обявите си "безплатен оглед".

Друг трик напоследък е, че се пускат няколко атрактивни обекта и се обявява нисък наем. Когато се обади някой, му казват, че офертата вече не е валидна и му предлагат квартира срещу по-висока цена.