Интересът на чужденци към покупка на жилище у нас постепенно става все по-обективен. Няма обаче сериозен интерес на чужди компании, специализирани в придобиването на бизнес имоти към нашата страна, какъвто имаше преди няколко години. Това отчете пред Агенция Фокус председателят на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти" Иван Велков.

„Има интерес единствено в жилищния сегмент – там, където става дума за персонални, за много малки и дребни инвеститори, които търсят по-скоро сигурност и спокойствие за собствените си спестявания. Големият, фирменият – изчезна", коментира Велков.

Той отбеляза, че основните причини, поради които чужденците купуват имоти не само в България, а и в чужбина, са, че искат да сменят настоящото си битие.

„Ако някой е живял и работил в страна с по-различен климат, си е мечтаел цял живот, като се пенсионира, да живее на топло и да има море и планина, и да се разхожда сред градини с цветя и рози. Такива хора има и от Скандинавските страни, и от Острова, а напоследък и от Русия и съседните и държави", каза той.

По думите му персоналният интерес да изберат България се дължи на различни субективни фактори, комбинирани с изключително изгодните за техните стандарти номинални суми, които те би трябвало да вложат, за да получат сравнително пригоден за живеене имот. Това, което се купува, е вид депозит на средства на чуждестранни граждани – този път идващи от Изток, не от Запад, смята Велков.

70% - 80% от активния интерес по отношение на жилищните имоти, е свързан с морските курорти и най-вече е от страна хора от Русия и няколко съседни бивши съседски републики. По Черноморието за последната година се е оформила много ясно изразена тенденцията купувачите да са предимно руснаци, като обемът на техните сделки е почти десетократно по-голям от всякакви други взети заедно държави.

Интересът към планинските курорти - няколкото, около които и преди, и сега има контингент от хора, които се интересуват, е много по-малък като процент, като обем. Там разнообразието от гражданите на европейски (и не само на европейски) държави е много по-голямо, каза още Иван Велков.