Чуждестранни туристи в "Слънчев бряг" се опитват да измамят застрахователите като лъжат, че са потърпевши от кражби, съобщават от областна дирекция "Полиция" в Бургас, цитирани от БТА.

При проверка на сигнали от чуждестранни туристи за кражби на лични вещи, пари и документи полицията установила, че в няколко случая туристите са представили неверни факти и обстоятелства.

Целта им била да се сдобият с удостоверителни документи за заявените престъпни посегателства и да получат обезщетения от застрахователните компании. До момента са установени три такива случая на опити за измама.

В края на месец май тази година 19-годишна шведка се оплакала, че от стаята й са откраднати 500 лева, паспорт и бордна самолетна карта. Проверката установила, че туристката е излъгала за кражбата. По-рано тя е загубила парите и документите си на улицата.

При друг случай е образувано дознание по повод заявената от 60-годишен норвежки турист джебчийска кражба на 220 лева, 7 000 норвежки крони и три задгранични паспорта.

Измамата е разкрита, когато дни по-късно при извършена проверка на ГКПП Аерогара Бургас на заминаващите за Норвегия пътници, е установено, че семейството на норвежеца се готви да отпътува със задграничните си паспорти, обявени за откраднати.

На 5 юни тази година в РПУ Несебър е получено съобщение от 25-годишен норвежки турист, че докато е бил на плажа е изгубил паспорта си и желае да получи удостоверителен документ за това. При извършената незабавна проверка е установено, че паспортът на норвежеца е на рецепцията в хотела.