Чуждестранните инвеститори в недвижимо имущество във Великобритания помагат на имотния пазара на острова да не прегрее и да се забави, съобщава сайтът aboutproperty.co.uk.

Според последните изследвания на фирмата за недвижими имоти Frank Knight, привлякла над 37% от чуждестранни купувачи, закупили имот на острова през 2007 г., цените на закупените имоти е около 1 до 2 млн. паунда.

Данните показват, че около 11% от купувачите са от страните в Европа, 5% са от Русия и около 4% са шейхове и други богаташи от Средния Изток. Най-голям интерес от страна на чуждестранните купувачи представляват имотите в столицата Лондон и югоизточната част на страната.

Цените, които плащат чуждестранните купувачи за имот във Великобритания, са от 750 хил. до 5 млн. паунда.

Според прогнозите на анализатори от острова богатството на жителите на тези части от света ще се увеличава през следващите няколко години. Това ще окаже, естествено, ефект на пазара на недвижими имоти в световен мащаб, като ще се закупуват все повече скъпи имоти.

Очакванията за настоящата 2008 г. са интересът към придобиване на имот във Великобритания да продължи, като купувачите от Русия ще се увеличават.