Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили с 0.7% през юни, посочиха изнесени днес данни на CLG.

Това е напълно противоположно, в сравнение с регистрираното им повишение от 1.6% през юни на миналата година.

Въпреки това обаче, на годишна база цените на имотите са се повишили, като са нараснали с 0.6%.

Средната цена на имотите в Обединеното кралство е около 215 029 паунда през юни 2008 г., сочат още статистическите данни.

Най-високите цени продължават да се плащат за имоти в столицата - Лондон, където средната цена възлиза на 336 545 паунда. Най-ниската средна цена е в североизточната част на страната в размер на 147 195 паунда.

Официалните правителствени констатации са в противоречие с оценките, дадени от две проучвания на частни агенции, където бе отчетен спад в цените - с 8.1% от националната асоциация на строителите и с 8.8% от Халифакс.

Независимо от разминаванията обаче данните са последните доказателства за наблюдаваните проблеми в сектора на недвижимите имоти.

В Англия годишният растеж е намалял от 3.1 на сто през май до 0.5 на сто през юни, докато в Шотландия годишният растеж в цените на жилищата е намалял от 5.9 на сто през май до 5.7 на сто през юни.

Освен това Уелс е отбелязал годишен ръст на цените на жилищата, на фона на понижението им там, от 0.8% през май на годишна база.

Много анализатори изразяват опасения, че е възможно стойностите на имотите да продължат да се понижават през следващите месеци заради негативната външна среда и глобалната криза на ипотечните пазари.