Технологичният прогрес, променящите се корпоративни структури за наемане на служители и увеличаването на Алтернативните работни стратегии (АРС) ще доведат до редица промени върху офис пазарите по света, повлияни от нарастващото влияние на поколението Y, става ясно от най-новия доклад на Colliers International. Проучването разглежда мотивациите и поведението на групата на Y-поколението и влиянието й върху пазара на недвижими имоти.

Балансът между професионалния и личния живот, гъвкав работен процес и търсенето на възможности за дистанционна работа, са сред основните фактори, влияещи върху избора при представителите от поколението Y. Въпреки това, работното място няма да стане излишно, а ще се променя. За компаниите, които ще заложат на привличането на кадри от поколението Y важна роля ще изиграе създаването на балансирано пространство за общуване и почивка на работното място. При локациите, в които съществува реален натиск върху площта, от гледна точка на разходи и избор, тази динамика вероятно ще бъде още по-подчертана и ще кара фирмите да осигуряват на своите служители собствено „лично пространство" на работното място.

Според проучването, трябва да се обърне внимание на факта, че животът на хората от поколението Y е заобиколен от модерните, информационни технологии и непрекъснати нововъведения, които оказват своето влияние върху тяхната ефективност и стил на работа. Поколението Y ще окаже решаващо въздействие върху развитието на офис пространството, «по отношение създаване на интегрирани работни места, които да съчетават необходимостта от по-ефективно пространство с лесно приспособими многофункционални заседателни зали и повече място за отдих, развлечение и социално общуване».

Според доклада, използването на мобилните компютърни и комуникационни устройства и увеличаването на Алтернативните работни стратегии (АРС) ще се отрази върху необходимостта от офиси по пет ключови начина:

1. Намаляване на общия размер на търсене на офис площи в резултат на увеличеното прилагане на алтернативни работни стратегии и по-ефективно използване на реалното работно пространство.

2. Промяна в ориентацията на работното място, с по-голяма нужда от гъвкаво използване на пространството, което да съчетава ефективно планираните работни станции с лесно приспособими многофункционални заседателни зали и големи пространства за развлечение и социално общуване. Въпреки че преминаването от 12 на 8 квадратни метра на човек не е необичайно явление, изискването за по-голяма гъвкавост и повече пространство за отдих и социално общуване означава, че общото търсене на офис площи няма да се свие с една трета.

3. Много по-голяма необходимост от гъвкавост при използването на пространството, което ще се отрази на основната структура, технологичната платформа и управлението на сградите.

4. Пространството, което действително отговаря на стандартите за устойчиво строителство - на LEED ®, BREEAM ® или други подобни сертификации - ще стане задължително. По-специално - енергийната ефективност ще се превърне в критичен компонент на изискванията на търсенето.

5. По-голямо търсене на центрове за данни по поръчка, които ще дадат тласък на развитието на една сравнително нова пазарна ниша.