Colliers: Гъвкавите офис пространства от ключово значение

1630
Colliers: Гъвкавите офис пространства от ключово значение

Технологичният прогрес, променящите се корпоративни структури за наемане на служители и увеличаването на Алтернативните работни стратегии (АРС) ще доведат до редица промени върху офис пазарите по света, повлияни от нарастващото влияние на поколението Y, става ясно от най-новия доклад на Colliers International. Проучването разглежда мотивациите и поведението на групата на Y-поколението и влиянието й върху пазара на недвижими имоти.

Балансът между професионалния и личния живот, гъвкав работен процес и търсенето на възможности за дистанционна работа, са сред основните фактори, влияещи върху избора при представителите от поколението Y. Въпреки това, работното място няма да стане излишно, а ще се променя. За компаниите, които ще заложат на привличането на кадри от поколението Y важна роля ще изиграе създаването на балансирано пространство за общуване и почивка на работното място. При локациите, в които съществува реален натиск върху площта, от гледна точка на разходи и избор, тази динамика вероятно ще бъде още по-подчертана и ще кара фирмите да осигуряват на своите служители собствено „лично пространство" на работното място.

Според проучването, трябва да се обърне внимание на факта, че животът на хората от поколението Y е заобиколен от модерните, информационни технологии и непрекъснати нововъведения, които оказват своето влияние върху тяхната ефективност и стил на работа. Поколението Y ще окаже решаващо въздействие върху развитието на офис пространството, «по отношение създаване на интегрирани работни места, които да съчетават необходимостта от по-ефективно пространство с лесно приспособими многофункционални заседателни зали и повече място за отдих, развлечение и социално общуване».

Според доклада, използването на мобилните компютърни и комуникационни устройства и увеличаването на Алтернативните работни стратегии (АРС) ще се отрази върху необходимостта от офиси по пет ключови начина:

1. Намаляване на общия размер на търсене на офис площи в резултат на увеличеното прилагане на алтернативни работни стратегии и по-ефективно използване на реалното работно пространство.

2. Промяна в ориентацията на работното място, с по-голяма нужда от гъвкаво използване на пространството, което да съчетава ефективно планираните работни станции с лесно приспособими многофункционални заседателни зали и големи пространства за развлечение и социално общуване. Въпреки че преминаването от 12 на 8 квадратни метра на човек не е необичайно явление, изискването за по-голяма гъвкавост и повече пространство за отдих и социално общуване означава, че общото търсене на офис площи няма да се свие с една трета.

3. Много по-голяма необходимост от гъвкавост при използването на пространството, което ще се отрази на основната структура, технологичната платформа и управлението на сградите.

4. Пространството, което действително отговаря на стандартите за устойчиво строителство - на LEED ®, BREEAM ® или други подобни сертификации - ще стане задължително. По-специално - енергийната ефективност ще се превърне в критичен компонент на изискванията на търсенето.

5. По-голямо търсене на центрове за данни по поръчка, които ще дадат тласък на развитието на една сравнително нова пазарна ниша.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg