Colliers проведе форум за философията на градоустройството

593
Colliers проведе форум за философията на градоустройството

Културните традиции и ценности са различни във всяка страна, както и климатичните особености, но начинът по който хората използват пространствата е един и същ навсякъде. Това заяви Дейвид Сим, старши консултант във водещата консултантска компания за урбанистичен дизайн Gehl Architects (Дания), по време на специалната презентация „Градска философия – Модерният европейски град", организирана от Colliers International в София.

Осмислянето на градската среда, развитието на големите градове, начинът, по който хората възприемат пространството около тях и света като цяло, бяха сред основните акценти в презентацията на Дейвид Сим, направена пред повече от 250 професионалисти от сферата на недвижимите имоти и представители на водещи български и международни компании, на държавата и местните администрации. Той фокусира вниманието върху четири типа градове.

Традиционният град се характеризира със среда, която улеснява и поощрява социалното общуване между хората. Изоставеният град е този, в който хората отсъстват от откритите градски и обществени пространства. В общите пространства на третия тип градове – завладените, преобладават автомобилите и средата се доминира от уличния трафик.

Осмислящи градове са тези, които поставят хората в центъра на планирането и изграждането и които залагат на повече паркове и зелени площи. Дейвид Сим разгръща визията си за осмислящия град в редица урбанистични проекти, приложени при изграждането на нови градски жилищни зони в целия свят, включително в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия и Шотландия.

„С този форум искаме да насочим вниманието към философията на градоустройството, към визията за развитието на българските градове. Вярваме, че е настъпил моментът за този важен не само за сферата на недвижимите имоти, но и за цялото общество разговор”, заяви Атанас Гаров, Изпълнителен директор на Colliers International, България. Той допълни, че е необходимо по-глобално мислене за града като жив организъм и като място, където се преплитат различни култури, функции, социални и икономически процеси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...