Културните традиции и ценности са различни във всяка страна, както и климатичните особености, но начинът по който хората използват пространствата е един и същ навсякъде. Това заяви Дейвид Сим, старши консултант във водещата консултантска компания за урбанистичен дизайн Gehl Architects (Дания), по време на специалната презентация „Градска философия – Модерният европейски град", организирана от Colliers International в София.

Осмислянето на градската среда, развитието на големите градове, начинът, по който хората възприемат пространството около тях и света като цяло, бяха сред основните акценти в презентацията на Дейвид Сим, направена пред повече от 250 професионалисти от сферата на недвижимите имоти и представители на водещи български и международни компании, на държавата и местните администрации. Той фокусира вниманието върху четири типа градове.

Традиционният град се характеризира със среда, която улеснява и поощрява социалното общуване между хората. Изоставеният град е този, в който хората отсъстват от откритите градски и обществени пространства. В общите пространства на третия тип градове – завладените, преобладават автомобилите и средата се доминира от уличния трафик.

Осмислящи градове са тези, които поставят хората в центъра на планирането и изграждането и които залагат на повече паркове и зелени площи. Дейвид Сим разгръща визията си за осмислящия град в редица урбанистични проекти, приложени при изграждането на нови градски жилищни зони в целия свят, включително в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия и Шотландия.

„С този форум искаме да насочим вниманието към философията на градоустройството, към визията за развитието на българските градове. Вярваме, че е настъпил моментът за този важен не само за сферата на недвижимите имоти, но и за цялото общество разговор”, заяви Атанас Гаров, Изпълнителен директор на Colliers International, България. Той допълни, че е необходимо по-глобално мислене за града като жив организъм и като място, където се преплитат различни култури, функции, социални и икономически процеси.