Ако имате имот, закупен с цел инвестиция преди години, най-добре е да го дадете под наем и едновременно с това да го предложите като обезпечение за бизнес-ипотечен кредит. Това съветват от специализираното дружество за бизнес-ипотечно кредитиране Creditex.

От дружеството отбелязват най-големия спад на текущата доходност при жилищните имоти в София от 1999 г. насам – 5.09% годишно. Ако сте купили имот, който не ви носи очакваната доходност, и въпреки това не искате да го продавате, вземете обратно вложените пари в имота чрез бизнес ипотечен кредит.

По тази схема българският бизнес напоследък е „освободил” доста пари, които опреди това са били „заключени” в имоти. „Средствата се върнаха във фирмите като оборотен капитал или за технологично обновление”, допълват от Creditex. От дружеството съветват още, ако искате свое жилище, да не отлагате, тъй като цената на кредитите няма да намалява, а дори напротив – най-вероятно ще расте.

През последните няколко години доходността от инвестиции в имоти непрекъснато пада. Ако през 2002 г. 100 кв. м апартамент в „Младост” е носел 8.72% годишна доходност, то сега тя е 4.11%.

За 5 години текущата доходност от този апартамент е паднала повече от 2 пъти. Вече няма гаранция, че ако закупим имот днес, утре ще можем да го препродадем с печалба. Напротив - твърде вероятно е в средносрочен план да претърпим капиталови загуби.

Инвестицията във ваканционен имот се изплаща за около 20 години и в момента носи около 5% годишна доходност – далеч над обещаваната от някои строителите 20% годишна възвращаемост.

Три са основните решения при намаляваща или никаква доходност от вече закупени ваканционни или жилищни имоти. Първият е препродажба. Този вариант е добър, при положение, че знаете в какво да инвестирате печалбата. Добра доходност носят частните пенсионни фондове (7-9%) и взаимните фондове (6-30%).

Вторият вариант – отдаването под наем – носи малки рискове, но и малка доходност. Наемите на имотите не са помръднали напоследък, а повече от 70% от новопостроените апартаменти се купуват с цел отдаване под наем. За да се отдадат бързо и на добър наем тези апартаменти изискват допълнителни инвестиции от над 100 евро на квадратен метър.

Независимо от факта, че доходността от имотите пада, това не трябва да тревожи тези, които вече са закупили такива активи. За тях и за техния бизнес успешната рецепта е вземането на бизнес-ипотечен кредит, чрез който вложените пари отново могат да се върнат в бизнеса, без да е необходимо да се продават имоти, съветват от Creditex. Така покупка на магазин, който може да бъде превърнат в шоу-руум, може да се финансира изцяло във основа на лични и фирмени имоти на предприемача-строител, без той да е необходимо да вади нито лев от оборотния капитал на фирмата в разгара на строителния сезон.