Когато говорим за покупка или наемане на жилище, често се сочи европейският пример. България е една от страните с най-голям процент собствени жилища (около 80%), което изглежда парадоксално на фона на това, че сме и най-бедната европейска страна. За сравнение в Германия притежателите на собствено жилище са 42% от населението, а 58% предпочитат да живеят под наем.

Дали наистина разликата между българите и германците е просто парадокс?

В Германия популярността на жилищата под наем има няколко обяснения. На първо място е високата цена на имотите- между 2 и 4 хил. евро на квадратен метър. На второ самият начин на живот на германците често е свързан с промяна на мястото на живеене във връзка с по-добри условия на работа. Затова и много германци не са заинтересувани да притежават собствен дом.

От друга страна ценообразуването на наемите е регламентирано изключително строго. Според германското законодателство собствениците нямат право да повишават наема на отдаваното от тях жилище с повече от 20% за три години. Всъщност за периода 2001-2008 г. наемите в страната са се увеличили с едва 7.5%.

Всеки град разполага и със специален гид с цените и възможности за наемане на жилища и офиси, което също е своеобразен инструмент за регулиране на цените.

При всички тези обективни причини, наемането да е предпочитано от германците, в основата на явлението стоят добре защитените права и на собствениците, и на наемателите.

Източник: Utre.bg