Заложеното в проектозакона за местните данъци и такси един "среден" апартамент ще се превърне в луксозен. Това коментираха вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков и финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова на съвместна пресконференция на Националното сдружение на общините със синдикатите в централата на КНСБ.

В проекта на закон е заложено, че ако данъчната оценка на жилището надвишава дори с лев средната за общината, то данъкът се увеличава с 30 процента, обясни Ненков.

От синдикатите се обявиха против промяната. Според Ненков е необходима промяна на формулата така, че с колкото процента е по-висока данъчната оценка от средната, толкова процента да е по-висок данъкът.

Трябва да се обсъди с НСОРБ дали базата за средна оценка трябва да е община, район или населено място, смятат от синдикатите.

Всъщност последният вариант на промени в закона предвижда именно прогресивна скала за данък сгради. Така, ако един апартамент има данъчна оценка например с 5% по-висока от средната за общината, и данъкът за него ще е с 5% добавка към обичайния данък, като не е заложен таван, над който надбавката да не нараства.

Законопроектът е минал през бюджетната комисия към Тристранния съвет. Според синдикатите е задължително законът да мине през съвета, преди да бъде приет от правителството.

Местните данъци и такси са едни от основните приходоизточници за бюджетите на общините. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова каза, че по отчет към август събираемостта продължава да намалява спрямо 2009 година.

На срещата синдикатите подкрепиха общините в исканията им за промени в параметрите на Бюджет 2011. От сдружението на общините настояват за допълнителни 50 млн. лв. за местните власти в бюджета за следващата година.

Източник: БТА