Цените на щатските жилищни пазари от Флорида до Калифорния са паднали с 50% или повече от техния пик досега, но най-накрая дъното се вижда и то вероятно ще е през четвъртото тримесечие в национален мащаб, информира Reuters, позовавайки се на доклад на Moody's Economy.com.

До края на спада на жилищния пазар цените в почти 62% от общо 381 метролисни района в САЩ ще са отчели двуцифрен спад в проценти от техния пик до достигането на дъното.

Пониженията ще надхвърлят 20% в около 100 метрополисни района, според доклада.

Независимо от необещаващите данни, докладът, изготвен от независима дъщерна компания на Moody's Corp, обрисува подобряващо се положение на жилищния пазар, който в момента преминава през най-лошия си спад от Голямата депресия и е, както първопричина, така и основна жертва на световната кредитна криза.

Подобрение на положението на пазара би могло да предвещава съвземане на щатската икономика и би ограничило загубите на местните банки, които понесоха тежък удар от обезценяването на ценните книжа, обезпечени с ипотечни заеми.

"Независимо от влошаващата икономическа перспектива и настоящото състояние нА жилищния пазар, някои положителни признаци дават надежда, че дъното на пазара е на хоризонта," според доклада.

"Повече от три години след началото на корекцията на пазара броят на непродадените жилища намалява, цените падат до по-нормални стойности, а продажбите се доближават до стабилно ниво," се казва в доклада.

От пика на пазара до неговото дъно продажбите на еднофамилни домове ще са намалели с 40% а началното строителство със 70%.

Цените на жилищата в 116 от всички метрополисни райони в САЩ са намелели с повече от 5% в последните няколко години и с над 20% в около 50 метрополиса.