Една от най-утвърдените компании в сферата на местната консервна промишленост – датската Zwanenberg, обяви намерението си да открие фабрика в Румъния, съобщава BusinessStandard.ro

Консервната фабрика ще бъде открита в румънския град Яж, като общата стойност на инвестицията е 20 млн. евро, уточняват от компанията.

Теренът, който компанията е закупила за построяване на фабриката, е с площ 100 декара. В момента се уреждат последните документи с общинските власти в града за придобиване на пълна собственост.

Датската компания, която има дългогодишен опит в производството на местни продукти и консерви, се насочва към румънския пазар заради сравнително евтината работна ръка и динамично развиващ се пазар.

Миналогодишната печалба на компанията възлиза на 350 млн. евро, като общият брой на служителите й е 1.250 души, работещи в 13 фабрики и заводи в няколко европейски страни.

Доминиращият на румънския пазар производител на местни консерви – Scandia, е отчела за изминалата година доста по-скромна печалба – около 50 млн. евро. Според управлението на компанията навлизането на пазара на такъв производител като Zwanenberg е доста голямо предизвикателство.

От друга страна- високата конкуренция налага подобряване на производството и постигане на високи стандарти, от които печели най-вече потребителят, коментират още от Scandia.