DB Schenker инвестира около 10 млн. евро в изграждането на нов логистичен терминал в Божурище.

Той е само на 20 минути от центъра на София и трябва да започне работа през пролетта на 2010 г. Терминалът е един от най-модерните в България и има ключово местоположение до международния път София - Белград.

Строителството започна през февруари 2009 г. и върви по план. Грубият строеж е завършен и сега се изпълняват довършителните работи. В момента се оборудва логистичният склад с площ от 3000 кв. м, 10 м работна височина и капацитет от 4000 палетоместа на високи стелажи. Пред завършване е и складът за претоварване с площ от 2000 кв. м. Той разполага с 30 товарни рампи, от които 20 са хидравлични. Складовете са оборудвани с най-модерни системи за сигурност и пожаробезопасност. Комплексът включва и офис-сграда с обща площ над 3500 кв.м.

Терминалът разполага с два собствени ж.п. коловоза с обща дължина от 220 метра.

"За нашия регион железопътните терминали са от изключително значение, тъй като там можем да прилагаме изгодни за нашите клиенти интермодални транспортни решения," отбеляза г-н Хелмут Швайгхофер, управител на Шенкер ЕООД.

"Нашият терминал край София ще предложи нови възможности за бизнес благодарение на своето местоположение и техническите съоръжения, с които разполага. Това са възможности както за дистрибуция в страната, така и за международен транспорт, тъй като той е интегриран напълно в европейската транспортна мрежа на DB Schenker", добави той.