Ден на България бе отбелязан на най-голямото изложение в Русия за имоти в чужбина "Домекспо-Интернешънъл".

На пресконференция в "Гостинний двор", където се представят 152 компании от 36 държави, заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев подчерта, че задача на правителството е да оказва подкрепа и да насърчава изключително бързо развиващите се сектори на българската икономика като строителството и пазара на недвижими имоти и туризма.

Той изрази особено задоволство от мащабното българско участие на авторитетното изложение - 60 процента от представените компании са български, съобщи БТА.

България отговаря на изискванията на Европейския съюз и бъдещото членство в Шенгенското пространство, като същевременно продължава да бъде приятелски настроена и отворена за руските
граждани.

През март Москва ще бъде първата столица, в която ще бъде тестван и експериментиран нов български проект за "он-лайн" подаване на молби и издаване на визи. С особен интерес руските инвеститори посрещнаха и новината, че от началото на април започва издаването на многократни визи с продължителност до 5 години.

В пресконференцията участваха и българският посланик Пламен Грозданов и ръководителят на консулската служба Любомир Попов. На два семинара български специалисти направиха обзор на пазара на имоти в България и поясниха визови и юридически въпроси. Срещи с изложители имаше и Леонид Шопов, ръководител на Службата за търговско-икономически връзки към българското посолство.

Денят на България на "Домекспо-Интернешънъл" завърши с концерт на Белослава. "Това е едно добро начало, Москва е изключително красив град, много се усеща топлината на публиката", коментира певицата, която никога не е била в руската столица, но познава московските улици от книги и учебници дори по-добре и от много московчани.