Руският олигарх Олег Дерипаска, който е от украински произход, е решил да инвестира солидни суми в български недвижими имоти, съобщава украинското електронно издание www.ei.com.ua.

"Алуминиевият крал" Дерипаска е първият руски олигарх, сменил полето на инвестиционните проекти от промишления сектор към сектора на недвижимите имоти, коментира електронното издание, цитирано от БТА.

Според агенция Блумбърг не е все едно да купиш жилище в България и да стоиш хотел в страната - каквито са намеренията на Дерипаска.

Средната цена на жилищата в България се е понижила с 6 на сто през 2011 година спрямо предходната година, припомня изданието данни на Националния статистически институт.

Руснаците са сред основните чужди купувачи на имоти у нас, сочат данните на агенциите за недвижими имоти. Техните предпочитания са за имоти до морските курорти или други атрактивни места.

„Убеден съм, че парите могат всичко“, казва Олег Дерипаска. Той заема заема пето място сред 500-те най-богати руснаци в руското сп. "Финанс". С богатство, оценявано на 19 млрд. долара, Дерипаска е пред свръхбогатия притежател на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович.

Дерипаска е наричан още от руснаците олигарха на властта, заради близките му отношения с Владимир Путин.

Олег Дерипаска държи контролния дял на най-голямата компания за производство на алуминий в света - "Русал". Наскоро милиардерът Виктор Векселберг се отказа от поста си в "Русал", което позволи на Дерипаска да увеличи влиянието си в компанията.

Освен „Русал” и гиганта „Руснефт”, който купува през 2007 г., Олег Дерипаска е собственик и на "Група ГАЗ", която планира да възроди марките "Чайка" и "Победа", под които да се произвеждат отново автомобили, но освен това и играчки. През април 2006 г. "Група ГАЗ" купи от "Даймлер-Крайслер" лиценза и оборудване за производство на седаните "Крайслер Себринг" и "Додж Стратус".