Всички тези сгради имат невероятната способност да остават почти невидими за човешкото око, благодарение на една своя особеност: техните фасади представляват отразяваща, огледална повърхност, която им позволява да се интегрират хармонично в околния пейзаж:

Къщата на Рейчъл Реймънд е построена през 1931 г. и е смята за една от първите модернистични сгради в САЩ. Тя е била първоначално проектирана от архитект Еланор Реймънд, един от пинерите с сферата на соларните панели, и след това променена от друг архитект - Педро Коста Costa. Къщата се намира в Белмонт, Масачузетс.

Огледалната къща на остров Тайри в Шотландия бе построена като временна инсталация от немски архитект през 1996 година. Въпреки крехкия си и прозрачен вид, тази къща е построена от тежки материали като стомана, камък и огледала

Cira Centre е офис център, който отвори врати във Филаделфия, Пенсилвания, през 2005 година. Той се издига на 133 метра и има 29 етажа. Планирана от архитекта Сизър Пели, сградата за 180 милиона долара е построена така, че да създава илюзия за различна височина в зависимост от ъгъла, под който я гледате.

Павилиона на артиста е проект на архитектурно бюро DHL в Амстердам, построен през 2008 година, което си представило как ще изглежда студиото, в което работи един съвременен творец.

Хотелът Treehotel се намира в Хорадс, село в Швеция, и е проектиран от архитектите отTham & Videgård. Униланият хотел се състои от огледални къщи, построени върху самите дървета сред девствено горски кътче

Pinnacle at Symphony Place (Връх на симфонично място) е името на 29-етажен небостъргач, в която се помещават офиси и търговски центрове. Както показва името му, на първия етаж има зали за симфонична музика. Небостъргачът е проектиран от архитект Пикард Чилтън и се намира в Нешвил, Тенеси.

Първият невидим небостъргач Infinity Tower в Дубай се издига на 306 метра (40 етажа) и е построен от GDS Architects, на който принадлежи също Бурж Халифа. Небостъргачът бе открит за обществеността през септември 2013 година.Кулата изчезва в хоризонта от определени гледни точки, благодарение на умното използване на камера и LED технология.

Културен център Камелот, проектиран от шведската студиото RAK-Arkitektur, се намира в Лондон, Обединеното кралство. Центърът, който носи името на замъка на крал Артур, е изграден от фасетни панели. През деня той е невидим, а нощем към него спуска лъч и цялата структура напомня меча на Артур, забит в камъка, от който никой не може да го извади.

Огледалната и частично невидима къща Lucid Sted e проектирана от Филип Смит III в Национален парк Joshua Tree в Калифорния. Отново благодарение на огледала и LED светлини конструкцията изглежда почти като мираж сред нищото.

Прочети повече на: Тези луди футуристични домове!