Въпреки мнението, че работата и забавлението трябва строго да се разграничават, през последните години тенденцията е да се размиват границите между работа и свободно време, офиса и дома, сериозността и играта. Стратегията, която прегърнаха технологичните гиганти, работи добре. Нека видим девет интериора, които илюстрират това:

Google, новата централа

Лондон, Великобритания

Google UK се е премести в нова резиденция, по дизайна на която работиха талантливи архитекти и дизайнери от студио PENSON. Пространството е невероятно еклектично, удобно, забавно, но без да губи функционалност. Обстановката е основно в ретростил и носи името „Апартаментът на баба“, тъй като е вдъхновена от класическите британски гостни на старите жени – вълнени завивки, възглавници, люлеещи се столове. Настилката на пода е от дървени дъски и килими. Също така широко са използвани рециклирани материали.

Целия офис се възприема като едно голямо отворено пространство, разделено на зони: конферентна зала Town Hall, която могат да се съберат до 200 души, библиотеката Lala с големи бели дивани във формата на полумесец и цветни възглавнички; Secret Garden - за тези, които са уморени да седят в офиса , тераса на покрива с меки пейки, заобиколени от зелена ограда, с панорамна гледка към Лондон, "кадифена стая", в която стените и диваните са със зелено сукно в стил британски пъб. В допълнение, на деветия етаж има истинска градина, където можете да да посадите свое растение.

Red Bull

Амстердам, Холандия

Концепцията на проекта е да се създаде интериор, който да отговаря на философията на Red Bull. Архитектите предложили да се ползва принципа на двете противоположни и допълващи се полукълба на човешкия мозък: ума срещу интуиция, изкуствата в сравнение с техниката, тъмнината срещу светлината, ангелите срещу демоните.

Стаите пещери, облицовани с метални фасетни плочки, и коридорите, лъкатушещи във вътрешността на реновирания корабостроителен док, въплъщават идеята за дихотомията на пространството. "Енергията не се губи, енергията се преразпределя" - така звучи един от лозунгите на компанията, а интериорът го илюстрира: скала от едната страна и скейт парк от друга. Към сюрреалистичната картина добавя и гледката от прозореца на стария док с неговите кранове и една стара руска подводница.

Adobe, новата централа

Юта, САЩ

Първата централа на Adobe в Сан Хосе (Калифорния) напомня според свидетели космическата станция. Новият офис в Лехий (Юта), е проектиран от експерти от архитектурно студио Studio Rapt с WRNS Studio. Пространството е предназначено за 1000 служители. По време на строителството на сградата били монтирани много прозорци, благодарение на които преобладава естествената светлина и има огромно открито пространство. Стените били изрисувани от уличния артист El Mac и татуиста Майк Джиант. Дизайнът е взаимстван в голяма степен от компютърните графики и дигиталния печат. Ергономичното пространство позволило оборудването на кампуса с баскетболно игрище, стена за катерене, басейн, тенис на маса, фитнес зала и кафене. "Закачливият интериор е отражение на творческия бизнес на Adobe», казват авторите на проекта.

Pride & Glory Interactive,рекламна агенция

Краков, Полша

Новият офис на рекламната агенция Pride & Glory Interactive, проектиран от дизайнерското студио Morpho Studio, е създаден на мястото на някогашни помещения на фабрика в Краков. Основната идея на проекта е много парадоксална: да се съхрани промишлената атмосфера на бившия завод за кабели и хармонично в нея да се впишат новите елементи, създаващи домашен уют. В дизайна били използвани намерените стари вещи: стелажи, рецепция и няколко дървени маси, останали след демонтирането на100-годишния дом на един от собствениците на агенцията. Важен елемент в организацията на пространството е отворената кухня с кът за хранене, които според авторите са предназначени да обединят хората, които работят заедно - като у дома. Също така, дизайнерите са намерили чудесно решение за осветление - крушки, висяща от тавана на кабели, подобно на паяжина.

Yandex II, интернет търсачка

Санкт Петербург, Русия

Офисът на руската интернет компания Яндекс в Санкт Петербург е създаден от Za Bor Architects и това е вторият им съвместен проект. Офисът е с обща площ 3 310 кв. м, от които 200 м е дължината на коридорите. Дизайнерите трябвало да се справят с две предизвикателства – първо, рационално да организират изключително сложното пространство, разположено по оста на централния коридор, и второ, визуално да отразят посоката на компанията. Те решили да използват коридорно-кабинетна система, разположена по протежение на коридора. Гостите в офиса буквално влизат в самата търсчака: вървейки по коридорите, те виждат познатите полета за въвеждане на потребителско име и парола за поща и на всяка крачка срещат познатите символи и икони. В офиса има фитнес зала, трапезария, душове и няколко кафенета, конферентна зала, две аудиозали, както и създадени с много фантазия работни места.

Lego PMD

Билун, Дания

Какъв трябва да е офисът на компания, която произвежда играчки и в допълнение е скандинавска? Нищо строго и сериозно, много светлина и открити пространства, ярки и жизнерадостни цветове, оригинални и функционални решения. Всичко това е създадено от Rosan Bosch и Rune Fjord. Дизайнът на помещенията е фокусиран върху играта. Главната идея на дизайнерите била да създадат помещение, което да помогне на работниците да се върнат в собственото си детство: висящ моста, увит в дебела синя тъкан, създава усещане за ходене на облак. След като се спуснат от "облака" по специална тръба, служителите стигат до работните си места. Друга нестандартна идея е мащабът: на едната стена е изобразен гигантски LEGO човек, а в зоната за кафе паузи в масите са вградени миниатюрни дървета бонсай. Тази необичайна игра с мащабите освобождава въображението от стереотипите на възприятието за размери.

Microsoft

Виена, Австрия

С оформлението на главния офис на Microsoft във Виена се занимават експертите от архитектурна фирма INNOCAD Architektur. Целта на проекта се състои в хармоничното интегриране на социалния живот и работната атмосфера. Получил се е забавен и непринуден офис, с екологични елементи. Има тематични стаи за преговори: ловна хижа, напълно обзаведена с дърво, и Ocean с вграден аквариум.

Коридорите са украсени с принтове с флорални елементи , а зеленият под е разчертан с линии, подобни на компютърни интегрални схеми. Леки, прозрачни стъклени стени карат пространството да изглежда безгранично. Има много оригинални функции, като например рентгенови снимки на компютъра на рецепция, „космата“ стена с изкуствена трева и, разбира се, стаи за игра. Специално внимание е отделено на зоната за отдих, в която хаотично са разпръснати тапицирана мини мека мебел и възглавници, както и истинска детска площадка.

Vitus Bering Innovation Park

Хорсенс, Дания

Основната идея на бизнес парка, създаде от архитектите от C.F. Moller, е да въплъти визуално идеята за непрекъснат професионален ръст. Спираловидна яркозелена стълба олицетворява постоянния стремеж „нагоре“ и се изкачва през всички шест нива. Част от покрива е отделен на зона за отдих с прекрасна гледка към града. Още един интересен детайл е умната климатична система, която се адаптира както според температурите, така и според броя на хората, които се намират по това време в сградата.

Cable Industry

Емполи, Италия

Сградата на централния офис на Cable Industry, компания, разработваща банкови програми, е дело на Massimo Mariani. Общата площ на помещенията, напомнящи космически кораб, е 4 500 кв. м на три етажа. Първият етаж изцяло е зает от изложбен център, който по същество е под земята. През нощта, благодарение на правилното разположение на осветителните тела, това пространство е изпълнено със светлина и създава впечатление, че космически кораб излита. В интериора се използва много многоцветни стъкла, което, в комбинация с естествената светлина , създава впечатляващ светлинен ефект. Доста сдържаните цветове на стените са разредени ярки аксесоари - цветни маси, цветни кресла и възглавници с необичайна форма. На горните етажи са разположени офиси, вътрешния двор и тераса. Под покрив е скрита автономна фотоволтаична система, което прави сградата напълно самодостатъчна.