„Има 22 опита да се приватизира НДК, заяви Христо Друмев, ген. дир. на НДК. Приватизирането започна още по време на кметуването на проф. Янчулев. На всичкото отгоре, за да бъде повече притиснат, още през 1991 г. беше спряна издръжката на Двореца на културата, отнеха му това, от което може да се издържа и чакаха на падне като "круша в някои лапи","допълни той.

Държавата вече не дава нито един лев за издръжката, както се твърди. Три милиона обаче са данъците, които се внасят в хазната, подчерта директорът.

Ако има зрители, които могат да се ориентират добре, ще разберат, че такава приватизация, като средство срещу кризата, е някакъв абсурд. Аз съм доказал, че НДК може и в най-дълбоките кризи да оцелее, заяви Друмев.

"Салон на изкуствата" е едно от трите големи събития на НДК. „То е наша измишльотина, но е много приятна и я няма никъде по света", обясни Друмев. Започва на 11 май и ще продължи до 20 юни. Това е фестивал на всички музи, на всички изкуства. Мотото тази година е културното сближаване на народите на Земята.

Източник: bTV