Пазарът на имоти в Банско е един от най-интересните заради това, че се развива доста динамично през последните няколко години, но като че ли позабави темповете си през 2007-ма, става ясно от изнесените данни на агенция за недвижими имоти “Адрес“.

Някои от причините за това са притесненията и неяс­нотите около "Натура 2000" през пролетта, а през лятото забраната за издаване на разрешителни за строеж до създаването на кадастрална карта и регистър на Банско.

Апартаментите в Банско се предлагат на около 1000 EUR/кв. м. Най-скъпи са жилищата до началната станция на лифта - 2100 EUR/кв. м. Най-голям е интересът към имотите в радиус от 400 м около началната станция на лифта.

Банско има нужда от по-висока категория строителство, което ще доведе и заможни купувачи. Курортът вече е преситен от малки сгради и апартаменти, които привличат главно британци с ниски доходи.

Инвеститорите подхождат по-предпазливо с проектите си в района. Една от причините е из­черпването на добрите те­рени, които са близо до лиф­тови станции. Влияние оказва и все по-трудната продажба на апар­таменти в комплексите. Поскъпването им е с 10%, в кои­то са калкулирани инфла­цията и повишението на за­платите в строителството.

Сериозно отдръпване от пазара на недвижими имоти в Банско през тази година има при английските граждани. Отливът се дължи на ипотечната криза в САЩ и Великобритания и затягането на режима за отпускане на заеми в тези държави, но проблемите с презастрояването на курортите също така влияят за отлива на купувачи на апартаменти.

След отдръпването на британците от ваканционния пазар все по-големи надежди се възлагат на руски, испански и гръцки купувачи.

Голяма част от жилищата в тези комплекси са купени от руснаци още преди 2-3 години. Расте интересът и на инвеститори от Испания, където ръстът на лихвите по ипотечните заеми сви пазара на имоти.

Снимка: Официален сайт на Община Банско