До 30 000 лв. санкция, ако не се пести енергия

549
До 30 000 лв. санкция, ако не се пести енергия

Глоба между 2000 и 5000 лв., или имуществена санкция от 10 000 до 30 000 лв., ще бъде налагана при неизпълнение на предписанията за подобряване на енергийната ефективност на сгради, предвижда Законът за енергийна ефективност, който Народното събрание одобри на първо четене.

Собственик на сграда, който попречи на служителите на Агенцията за енергийна ефективност да направят проверка в съответната сграда, ще се наказва с глоба от 2000 лв., или с имуществена санкция в размер на 5000 лв.

Според закона всички сгради с разгърната площ над 1000 кв. м ще имат сертификат за енергийна ефективност, който ще удостоверява актуалното състояние на потреблението на енергия в сградата, енергийните характеристики и съответствието им със скалата на класовете на енергопотребление, посочени от официална наредба на енергийното министерство.

Сертификатът ще се издава за срок от 7 години и ще трябва да се актуализира при всеки ремонт. При продажба на сградата или имота, собственикът ще предоставя на купувача сертификата. Строителят на нова сграда, който не предостави на собствениците на отделни имоти сертификати за енергийни характеристики, ще плаща глоба от 10 000 лв., или имуществена санкция в размер на 50 000 лв.

Ако сертификатът не се актуализира, глобата е от 1000 до 3000 лв., а имуществената санкция от 5000 до 10 000 лв. За неизпълнени препоръки от собствениците на промишлени сгради паричното наказание е между 10 000 и 30 000 лв., а имуществената санкция 50 000 до 100 000 лв.

С приетия днес закон се създава Фонд "Енергийна ефективност", който ще се финансира от дарения и вноски от търговците на енергия. От фонда ще се финансират проекти за развитие на енергийната ефективност в България и ще се осигуряват гаранции по банкови кредити, отпуснати по проекти за енергийна ефективност.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...