102-етажният небостъргач „Емпайър стейт билдинг” (Empire State Building), висок 471 метра, скоро няма да е най-високата сграда в Ню Йорк, съобщава Ройтерс.

Още идната неделя той ще бъде изпреварен от One World Trade Center, построен на мястото на разрушените по време на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. кули близнаци на Световния търговски център.

„Емпайър стейт билдинг“ е най-високата сграда в Ню Йорк от построяването си през 1931 г. до 1972 г., когато отстъпва мястото си на Световния търговски център, и отново след атентатите от 2001 г., при които кулите близнаци бяха разрушени.

Строителството на новия Световен търговски център започна преди шест години и в началото на април беше завършено изграждането на стотния етаж на единия небостъргач, с което му остават още 1.2 метра, за да изпревари по височина „Емпайър стейт билдинг”.

Той ще бъде висок 541 м от основата до върха на антената си, като строителството му се очаква да завърши в края на 2013 г. Двата нови небостъргача ще бъдат по-високи от предишните , като височината на северната кула ще е 526 м.

Говорител на „Емпайър стейт билдинг“ коментира събитието с думите: „Виждахме ви да растете и сега ви поздравяваме“.