„Софийски имоти" преговаря за отварянето на басейна в Борисовата градина със съвета на директорите на частния партньор във фирмата собственик -„Парк Мария Луиза" АД. Това съобщиха пред „24 часа" вчера от общинското дружество.

„Софийски имоти" притежава 42% от дяловете в къпалнята, която от 4 г. стои затворена. Останалите 58 на сто са на „Енджъл", в чиято управа са Виктория Петкова, Габриела Тодорова и Николай Проданов. Последният е в ръководството на „Волф". Петкова пък участва в ДИТЦ. Според запознати фирмата „Ен-джъл", която преди години бе собственост на Георги Илиев, днес е притежание на Румен Гайтански.

За басейна е възложена предварителна техническа експертиза, която да установи доколко амортизирани са съоръженията.

„Трябва да се направи нещо по-съвременно - водни пързалки, каскади и т.н. Затова надали ще отворим басейна този сезон, а ако стане, ще бъде частично", уточниха от „Софийски имоти". „На мястото няма да има нищо друго освен къпалия и парк. Готови сме да помогнем с каквото трябва, за да имат столичани отново плаж. Общината няма да допусне къпалнята да бъде съборена", увери изпълнителният директор на „Софийски имоти" Александър Шопов.

Прокуратурата проверява 16 сделки на общинската фирма, извършени в периода 1998 г. - 2003 г. На заседание на 15 май бордът на „Софийски имоти" възлага на изпълнителния директор Александър Шопов да предприеме съдебни действия, където е възможно, в случай че при някои разпоредителни сделки интересът на общинското дружество е бил нарушен. На 4 юни бордът решава да се избере правен консултант, който да даде становище какви правно-процесуални действия могат да се заведат за 16-те сделки.

„Становището дали „Софийски имоти" да заведат граждански иск ще е готово до края на седмицата", обясни Шопов. Само прокуратурата има право да огласява 16-те терена, ако прецени, заяви той.

Ръководството на „Софийски имоти" е намерило 9 терена, върху които ще се изградят 8 нови детски градини. С дарителски акт фирмата ще ги прехвърли на кметството. Няколко атрактивни парцела „Софийски имоти" решили да върнат на общината, за да строи подземни паркинги.

„Даваме терен и за нов театър - на Съюза на артистите, в който ще гастролират трупи от цялата страна. Инициативата е на борса на „Софийски имоти" и на кмета Бойко Борисов.
Ще огласим местата за градините, паркингите и театъра, след като ги одобри СОС", разказа още Шопов.

Източник:"24 часа", Снимка:БГНЕС