В университета в Шефилд в Южен Йоркшир, Англия, откриха забележителна нова сграда, наречена Diamond.

Тя е кръстена на своята отличителна фасада от стъкло и алуминий, която черпи вдъхновение от околните исторически сгради и по-специално от прозорците на съседната църква.

Вижте още: 10 странни места, които бяха превърнати в луксозни къщи

Проектирането на сградата е свързано с модел, проучен в областта на машиностроенето, който се използва от университета, за да опише как се променя микроструктурата на стоманата по време на обработката й.

Изграждането на Диаманта струва зашеметяващите 81 милиона паунда - най-голямата капиталова инвестиция, предприета досега от университета.

В замяна учебното заведение се надява, че сградата ще допринесе за това университетът да се превърне във водеща инженерна школа във Великобритания, както и за удвояване на размера на Факултета по инженерство до 2021 г.

Съоръжението, разположено на 19 500 квадратни метра, е проектирано от Twelve Architects и построено от Balfour Beatty.

То може да се похвали със специализирани инженерни лаборатории, лекционни зали, големи по мащаб гъвкави учебни пространства, ресурсен център за обучение и интегрирани формални и неформални учебни среди за до 5000 студенти.

Диамантът ще бъде дом за инженерите и архитектите в университета.

"Характерът на сградата е да подкрепя работата на целия спектър на инженерството - от фундаменталната наука до професионалната практика", гласи описанието на проекта на интернет страницата на архитектите.