Добро местоположение, голям брой паркоместа, централна климатизация и осигурена охрана са сред основните критерии при избор на офис площ. Това показват наблюденията на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ за пазара на офис имоти у нас.

Местоположението е едно от най-важните изисквания, на които трябва да отговаря един офис проект. По данни на агенции за недвижими имоти центърът на столицата се запазва като предпочитана локация от фирмите.

Интересът към него се формира от компании, чиято дейност изисква да бъдат близо до институции и клиенти. В центъра на София свободните офиси на града са едва 1% през второто тримесечие на 2008 г., сочат данните на "Фортън".

От консултантската компания MBL пък отчитат, че в идеалния център все още има недостиг на големи офиси под наем (над 500 кв. м). Като едни от най-атрактивните райони в столицата се очертават бул. "България" и бул. "Тодор Александров". Основното им предимство е добрата инфраструктура и близостта до ключови места в града.

Достатъчният брой на местата за паркиране е от съществено значение за фирмите. Изискването за офис сградите е да имат по едно паркомясто на всеки 50 кв. м. Много от компаниите обаче изискват и допълнителни паркинг площи.

Други характеристики на работното пространство, които са важни за фирмите, са централна климатизация, контрол на достъпа с 24-часова охрана, гъвкавото и функционално вътрешно разпределение, осигурена услуга „управление на собствеността“.