Ръстът на офис пазара в Европа, Близкия Изток и Южна Африка е продължил през първата половина на годината, сочи изследване на Colliers International.

Напълно очаквано ръстът на сектора в Източна Европа и Близкия Изток е изпреварил този на развитите европейски пазари.

Силното търсене на офиси в резултат на продължаващото разрастване на дейността на големите компании към страните от ЦИЕ до голяма степен е предопределило ръста при тези пазари. Очакванията на специалистите са той да продължи до края на годината.

Равнището на нетните наеми са регистрирали повишение от 3.5% към края на полугодието, спрямо началото на настоящата година.

Най-скъпият пазар на офиси продължава да е в лондонския Уест Енд, където нивата на наемите далеч надвишават тези в останалите страни.

Средното ниво на наема там възлиза на 124 евро на кв. м на месец, посочиха още публикуваните данни.

Значителни повишения в нивата на наемите за първите шест месеца на годината са били наблюдавани на пазара в Москва, Варшава, Лондон, Осло и Дюселдорф, докато понижения на наемите са били регистрирани в Париж, Цюрих и Милан.

Понижението на свободните офис площи продължава да се наблюдава, като средно то е възлизало на 7.2% в световен мащаб.

Осем от 13-те дестинации със свободни площи под 3% от общите налични такива са били наблюдавани в Източна Европа и Близкия Изток, сред които - Абу Даби, Дубай, Истанбул, Киев, Москва и Санкт Петербург.

Не е изненадващо, че посочените дестинации са били и водещи по нарастване на запасите на офиси за посочения период.

Дубай е водещата дестинация по нарастване на запасите на офиси, като тези в процес на изграждани възлизат на 2.74 пъти наличните офис площи. Градът е следван непосредствено от Доха, Санкт Петербург, Рига, София и Вилнюс.

Възвръщаемостта на офисите в изследвания регион е била средно в размер на 5.1% за полугодието, което е с 25 базисни пункта под предходното шестмесечие.

В столицата на страната ни София, свободните запаси от офиси са възлизали на 5.1% за полугодието, а наличните са възлизали на 606 500 кв. м.

В процес на изграждане за първото полугодие са били общо 447 500 кв. м офиси, сочи още изследването.

Наемът на офисите от най-висок клас в София са възлизали на 19.26 евро на кв. м, което е без изменение спрямо края на миналата година, сочи още проучването.

Средната продажна цена на офис площи в столицата ни за първото полугодие е възлизала на 1 650 евро, което е правило възвръщаемостта от инвестициите в размер на 8%. За сравнение, в Букурещ възвръщаемостта е била в размер на 6.1%.

Най-висока е била доходността от инвестиции в недвижими имоти в Претория - ЮАР, където тя е възлизала на 12.1% за полугодието. Най-ниска е била отчетена в Дъблин - Ирландия, възлицаща на едва 3.8% на годишна база.