Доходността от първокачествени офис площи в Европа продължава да се стабилизира през третото тримесечие и дъното на инвестиционните цикъл отминава, сочат данни на Jones Lang LaScalle.

Средната доходност през периода се покачва на 6%, като за това основно допринася оживлението в Западна Европа, докато доходността на офис пазарите в ЦИЕ остава ниска.

Все пак, въпреки продължаващия тренд на стабилизиране на доходността в цяла Европа, тя остава под нивата за същия период на 2007 г., когато беше пикът на пазара. Според данните, най-големи са разликите в Москва, Букурещ и Варшава.

"Инвеститорите продължават да се фокусират предимно към първокачествените офис площи на ключови локации", казва Крис Ставлей, директор паневропейски капиталови пазари в JLL.

Лондон продължава да бъде най-привлекателната дестинация за инвеститорите в сегмента, а френската столица Париж се нарежда на второ място. Липата на нови офис площи на тази пазари обаче, ще насочи инвеститорите към нови локации в Европа, допълва още Ставлей.