Цените на жилищата във Великобритания имат шанс да се увеличат с над 25% в следващите пет години, сочи един от най-оптимистичните доклади на Националната жилищна федерация (NHF), пише aboutproperty.co.uk.

Според данните, оповестени по-рано днес и базирани на независими изследвания, е възможно в следващите пет години новите имоти, които се предлагат на пазара, да повишат средната си цена до около 274 700 паунда.

В оптимистичната прогноза все пак се споменава, че това ще се случи след един много тежък период за сектора, чиято средна продължителност ще бъде в следващите около 18 месеца.

Междувременно днес доклад на Hometrack показа едно от най-големите понижение в цените на имотите, откакто се правят проучвания.

Анализаторите от жилищната федерация обясняват прогнозите си с по-продължителния период, който обхващат. Според мненията им е логично след период на голям спад в цените на имотите да последва период на възстановяване и нормализиране на пазара.

В някои част на страната цените на жилищата ще се повишат даже с по-големи проценти в следващите години, смятат специалистите.

Един от плановете на правителството за стимулиране на сектора е построяването на 2 млн. жилищни единици до 2016 г., последвани от строежа на 1 млн. жилища с конструкция, намаляваща вредните емисии в атмосферата, които предстои да бъдат завършени до 2020 г.