Най-нови модели на битова техника и електроника бяха представени на посетителите на годишната изложба Grand Designs в Лондон, съобщава AP.

В рамките на събитието производителите на домашни високотехнологични апаратури представиха най-новите си разработки, които се оценяват от посетителите - обикновени потребители и експерти.

Сред изложбените експонати са автоматично сгъваеми мебели, които позволяват за секунди да направят от кухнята стая за гости. Подобна мебел е подходяща за онези, които нямат много пространство в дома си.

Голямо внимание в къщата на бъдещето се отделя и на безжичните технологии. Устройство, наподобяващо масичка за кафе, позволява да си заредите всеки уред, като ноутбук, мобилен телефон и фотоапарат. Нужно е само да ги поставите на зареждащата повърхност на масата.

От компанията-производител смятат, че съвсем скоро жилищата ни ще са лишени от проводници.

„Експонатите, които посетителите видят на изложбата, могат веднага да ги поръчат за собствените си домове", разказа един от организаторите на изложбата архитекта Андрю Томпсън.

На изложението всеки може да види как чисти роботът-прахосмукачка, както и една от най-"умните" тоалетни в света. Капакът й се отваря автоматично и има няколко режима на работа. Чрез тях човек може да регулира разходът на вода, например.

В Grand Designs участват над 100 компании-производители.