Домоуправител става професия

1717
Домоуправител става професия

Физически или юридически лица, които не са собственици на имоти в дадена сграда, ще могат да поемат функциите на домоуправители. Предложението на депутата от „Атака" Николай Пехливанов беше одобрено днес от Народното събрание при първото четене на промените в Закона за етажната собственост.

Професионалните домоуправители ще извършват по занятие управление на недвижими имоти и ще бъдат вписани в регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвиждат промените.

„Наличието на професионални управители ще повиши качеството на управление и поддържане на сградите като цяло и ще елиминира възможността за възникване на междусъседски конфликти", коментира Пехливанов. „Подобна практика съществува в почти всички европейски държави, които постепенно са преминали от доброволен принцип на управление на етажната собственост, какъвто съществува в България, към професионално управление".

Друго предложение, одобрено на първо четене, е за въвеждането на функцията на временен управител за новопостроените сгради. Целта е да се преодолее административния вакуум в управлението им, който възниква от тяхното въвеждане в експлоатация до избора на управител от общото събрание.

Други промени в закона касаят санкциите за неизпълнение на ангажиментите на домоуправителите и етажните собствености.

На първо четене народните представители одобриха и проекта за изменение и допълнение на Закона за изменение на етажната собственост, внесен от Министерски съвет.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...