Доверието сред строителните предприемачи в САЩ се е понижило до рекордно ниска стойност през юли – факт, сигнализиращ за продължаващите проблеми в сектора на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика.

Индексът, изчисляван от Националното сдружение на строителите, се е понижил до 16 през юли, в сравнение с 18 месец по-рано. Стойност под 50 сочи негативни очаквания за развитието на сектора от мнозинството от анкетираните.

Повишаването на безработицата, увеличението в цените на храните и енергийните разходи са само част от факторите, които въздействат за негативните очаквания.

Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност на показателя от 18, каквото бе и нивото му през предходния месец.

За изминалата година средната стойност на показателя е била 27, като изчисляването му започна от януари 1985 г.

Индексът за продажбите на еднофамилни къщи, които заемат и най-голяма част от пазара, се е понижил до 16 пункта през юли, в сравнение със 17 пункта миналия месец.

По-нататъшна яснота за развитието на жилищния пазар в страната ще бъде внесена утре с данните за началното жилищно строителство. Очакванията са те да се понижат до 960 000 на годишна база през юни, което би било и най-слабото им представяне от март 1991 г. насам.