Последният доклад на Colliers International с данни за 68 офис пазара в 37 различни страни в Европа, Близкия изток и Африка показва драстично увеличение в обема на незаетите офис площи и продължаващо понижение в наемните нива през първото полугодие на 2009-а.

Най-значителни понижение отчитат офис пазарите в Дубай и Москва, което още веднъж поставя лондонският Уест Енд като най-скъпия офис пазар в региона, пише Europe-re.

Продължаващите икономически затруднения във всички страни в региона и слабото търсене са довели до ръст на свободните офис площи до 9.7% към средата на годината. Това представлява ръст с около 2% от началото на тази година, с което обемът на свободните офис площи достига най-високите си нива от 2004 г. насам.

Изпреварващото предлагане спрямо търсене в София също доведе до ръст на свободните офис площи от началото на тази година, които в края на юни достигат 13.4% от целия обем, а в периферните зони до 20%, или близо 116 000 кв. м, става ясно от доклад на консултантската компания.

Търсенето на офис площи отразява процесите на активна консолидация, като наематели са предимно компании в областта на информационните технологии и в аутсорсинга.

Усвояването на нови офис площи започва да изостава, като към средата на годината достига около 40 000 кв. м.

Спадът в търсенето и повишеното предлагане продължиха да оказват натиск върху наемните нива и през първата половина на тази година. Най-съществено е намалението в периферните райони, където средните наемни нива достигат 12 евро за кв. м.

Като цяло наемните нива отчетоха корекции в отрицателна посока към нормалните нива на пазара, тъй като до момента бяха нереалистично високи.