Една от най-големите строително-инвестиционни компании в Дубай - Dubai Properties, обяви плановете си да инвестира в построяването на нов екоград, съобщава Arabianbusiness.com.

Амбициозният проект за новия град предвижда той да се простира на обща площ от 82 кв. км. Според първоначалните съобщения от Dubai Properties стойността на инвестицията е около 55 млрд. долара.

Името, което ще носи града, е Градините на Мохамед бин Рашид. Проектът включва четири основни сгради, чиито имена са избрани така, че да носят основните идеи за по-успешно развитие на съвременното общество, а именно - “Мъдрост“, “Хуманност“, “Природа“ и “Търговия“.

Четирите сгради ще включват в себе си различни сгради и паркове, тясно съобразени с името, което носи съответната сграда. Плановете са целия проект да бъда реализиран на шест отделни етапа.

Засега обаче от ръководството на Dubai Properties, която е част от Dubai Holdings, не се наемат да уточняват дати за стартиране на отделните етапи или колко ще продължи изпълнението им, както и мястото, където ще бъде изграден градът.

Най-голямата сграда, носещата името “Природа“, ще включва много паркове с зелени площи, цветни градини, зоопарк, хотели, редица научни лаборатории, както и кабинети за природосъобразна и алтернативна медицина.

Сградата, носеща името “Мъдрост“, логично ще има редица университети, различни исторически и научни колежи и филиали, както и огромна библиотека. Инвеститорите предвиждат тя да бъда изградена като една от най-големите в света по брой на съхраняваните томове книги.

В “Хуманност” ще бъдат включени центрове, тясно свързани с хуманитарните дейности, музей на човешката история и на светлината, както и център на международната организация “Unicef”.

Всички финансови и застрахователни институции, както и представителствата на големите банки, ще бъдат в сградата “Търговия“.