Чужденците, имащи желание да закупят имот в Дубай, може и да намалеят, пише ArabianBusiness.com.

Това стана след като регулативния орган по въпросите с недвижимото имущество в емирството отказа да дава дългосрочни права за живот в страната на всеки чужденец, който е закупил имот, става ясно след съобщение на ING.

Има разлика между това да притежаваш имот в Дубай и да ти бъде дадено постоянно местожителство в емирството, пояснява изпълнителния директор на регулативния орган – Марван бин Гхалита.

Това породи различни опасения от негативно влияние върху някои от големите местни строителни компании като Emaar Propertie. Голяма част от техните клиенти особено за най-луксозните имоти са чужденци, припомнят местните медии.

Дубай, които е търговски център на арабския свят, беше свидетел на истински строителен бум в последните няколко години, след като правителството разреши на чуждестранни компании да притежават и инвестират в недвижимо имущество в емирството.

След промените обаче на това може и да му дойде краят, коментират някои анализатори в сферата. Съществуването на така наречените "сигурни жилища" беше един от ключовите фактори за непрекъснато повишаващото се търсене на жилища в страната.

Всякакви действия, които биха застрашили спокойното закупуване на жилище от страна на чужденци и живеене в Дубай, със сигурност ще повлияят негативно върху създадения имидж на стараната.

Все пак, ще бъде обсъден вариантът да бъдат дадени дългосрочни визи на жителите на съседните на Дубай страни, намиращи се в известна степен в несигурно политическо положение като Пакистан, Иран или Ливан, които имат имот в Дубай.

Да не забравяме, че това е единствената страна в региона страна, която позволява на чужди граждани подобна привилегия, припомнят от ING.

Чужденците представляват около 80% от жителите на Обединеното Арабско Емирство, което е дом на 4.1 млн. души.