Още преди да е приключило строителството на най-високата сграда в света, властите в Дубай обявиха, че предприемат изграждането на небостъргач с височина над километър, предаде Асошиейтед прес.

Новата сграда ще бъде с размер, равен на подредени в редица 13 самолета "Еърбъс-А380" и над три пъти по-висока от небостъргача "Крайслер" в Ню Йорк, отбелязва агенцията.

Изграждането на кулата ще отнеме над десетилетие на държавната строителна компания Nakheel. Работата по основите на сградата вече е започнала, заяви изпълнителният директор на компанията.

Обектът се намира между двата изкуствени острова с форма на палми, които също са построени от Nakheel. Проектът ще включва изкуствено вътрешно пристанище и 40 допълнителни кули с височина до 90 етажа.

Около 150 асансьора ще обслужват небостъргача, който ще има над 200 етажа, съобщи компанията. Сградата ще се състои от четири отделни кули, съединени на различни нива и поставени върху отворено пространство в центъра.

Компанията заяви, че новият проект е вдъхновен от ислямския дизайн и места като Алхамбра в Испания и Александрия в Египет.

Дубай вече строи най-високата сграда в света, припомня АП. Небостъргачът "Бурж ал Дубай" се изгражда от основния конкурент на Nakheel - Emaar Properties. От Emaar" пазят в тайна крайната височина на кулата, но съобщиха, че при строежа тя вече е постигнала рекордна височина от над 680 метра.

Окончателната височина, както и цената на небостъргача на Nakheel, също се пазят в тайна, но компанията съобщи, че сградата ще бъде висока над хиляда метра.

Източник: БТА