Базираната в Дубай строителна компания Nakheel планира да извлече максимална полза от световното забавяне в сектора, като започне да инвестира в най-различни проекти, пише PropetyWire.

Най-горещите дестинации за инвестиция в следващите 12 – 16 месеца според мениджърите на компанията са САЩ, Великобритания и Австралия, където цените на имотите са отчели голямо понижение.

Тези новини дойдоха след като от компанията обявиха, че за тази година най-вероятно ще регистрират тройно повишение на продажбите и печалбите си в сравнение с 2007 г.

До момента според официалните данни повече от 6 100 имотни единици са били продадени. Това са около 97% от планираните обекти и едва 3% са останали в резерва.

Повече от две трети от реализираните продажби са на жилищни единици, една четвърт са частни вили и около 5% са продажбите на имоти, предназначени за строителство.

До края на годината се очаква да бъдат реализирани продажбите на поне още 2 650 единици.

Преди около 2-3 месеца броят на анализаторите, които предсказваха спадане на пазара на имоти в Дубай, не бяха никак малко.

Някои предричаха даже спад с над 15% в цените в следващите 2 години. Продажбите на жилища в емирството обаче показват, че за намаление поне за сега едва ли може да се говори.

Nakheel е една от най-големите компании на пазара в Дубай, като само тя осигурява около 50% от новите жилища за продажба.

Освен това компанията планира да увеличи строителната си дейност особено в сферата на туризма и най-вече хотелите. За следващите 5 години, се планира да бъдат построени над 250 нови хотела, което е около 50% от съществуващите в Дубай към настоящия момент.