Разположеният в северозападната част на България град Видин от много години е сред най-слабо развиващите се региони в страната.

Високият процент на безработицата и ниското заплащане накараха голяма част от населението на града да замине на гурбет в чужбина, а завършилите средното си образование и заминават да учат и работят в големите градове.

Строителството на новия мост над река Дунав, свързващ Видин с Калафат обаче, дава сериозни надежди за икономическото развитие не само на града, но и на целия регион.

Пристигането на испанските работници от строителната компания FCC Construccion, спечелила проекта извършване на строителните работи по Дунав мост 2, повиши наемите на жилищните имоти в крайдунавския град.

Наемните нива на жилищата във Видин са изключително изгодни за испанските работници и договори за наем си сключват още при първия или втория оглед на имота.

Панелно, напълно обзаведено едностайно жилище с площ 40 кв. м, разположено в централата част на града е дадено под наем за 150 евро.

Срещу 800 лв. пък е наета цяла къща с площ около 200 кв. м с прилежащо дворно място, като подписаният договор за наем е със срок от 2 г., през които гражданинът на един не особено развит икономически град няма да се притеснява много за доходите си.

Най-ниски са наемите на едностайните апартаменти в кварталите Вида и Баба Тонка, като наемът на квадратен метър е съответно 1.61 и 1.92 евро кв. м. Жилищата в най-стария видински квартал Калето вървят по 2.98 евро за кв. м за двустайни и 4.92 евро за кв.м за тристайни жилища, сочи справка в сайта imoti.net.

Най-високи са наемите на тристайните апартаменти в ж.к. Гео Милев, където средните нива достигат 7.78 евро за кв. м.

Най-евтиното жилище под наем във Видин в imoti.net е таванско помещение със санитарен възел в кв. Химик. To e бзаведенo с две единични легла, масичка, шкафове и две табуретки, a наемът е само 70 лв.

Прекрасна къща със собствен стил, в центъра на града, до Мол Видин и църквата с площ 480 кв.м и прилежащ двор от 500 кв. м се предлага с месечен наем от 2 000 евро.

Двустайни и тристайни обзаведени апартаменти, разположени в районите Христо Ботев и Калето се предлагат за цени между 350 и 450 евро, сочи справка в местния портал "Видински имоти".