Двете най-големи австрийски строителни компании - Immofinanz AG и Immoeast AG, могат да се обединят, след като сумарната им пазарна капитализация се е понижила с над 85% за последните шест месеца, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

Позитивите от подобно сливане би било създаването на една по-голяма структура, по-слабо зависима от външни шокове и острата нужда от финансиране.

След оповестяването на новината акциите на компаниите отбелязаха изключително силно повишение, като тези на Immofinanz поскъпнаха с до 57%, а на Immoeast-с 51%, което ги направи и най-повишаващите се такива сред компаниите за недвижими имоти, компоненти на индекса Bloomberg Europe Real Estate Index.

Основателят на двете компании – Карл Петриковикс, напусна поста изпълнителен директорка и в двете компании на 6 октомври, след като кризата, обхванала световните ипотечни пазари инициира замразяване на новите им проекти.

Новият мениждър на компанията Томас Клайбл ще съсредоточи усилията си към мениджмънта, както и интегрирането на активи в страните от Централна и Източна Европа.

Планът за обединяването на двете компании се очаква да бъде гласуван от акционерите през първото тримесечие на следващата година, според изявлението. Сумарно активите на двете компании възлизат на 15 млрд. евро, а обединението им ще „неутрализира“ заем от 1.8 млрд. евро, отпуснат от Immoeast на Immofinanz.

Пазарните наблюдатели коментират, че сливането ще създаде стойност за акционерите и на двете компании.

Immofinanz е собственик на офис-сгради, хотели и жилища в Австрия, Германия, Италия, Швейцария, докато повечето от активите на Immoeast са съсредоточени в страните от ЦИЕ – Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

Компанията Immofinanz е основана през 1990 година, а Immoeast-осем години по-късно, с основна цел инвестиции на развиващите се европейски пазари.