25 млн. лв. са прогнозните приходи от данък "Колиба" за следващата година, които експертите на Симеон Дянков са изчислили, каза самият той в кулоарите на НС след участието си в парламентарния контрол.

Той, обаче, нямаше отговор на въпроса колко ще струва администрирането на разходите около новия данък, тъй като няма такъв анализ и обеща да го направи.

На въпрос как ще коментира защитата за учените от БАН от страна на над 2000 международно признати учени и трима нобелови лауреати, които приемат реформата като ликвидация на академията, Дянков отговори: "Следващ въпрос."Няма план за приватизация на сгради на БАН, няма начин да има такъв план и никога не сме казвали, че има, каза той. В бюджета за 2011 г. е записан около 2 млрд. лв. допълнителен държавен дълг, но емитираната сума няма да е толкова голяма, заяви Дянков. Ръстът ще бъде 3.6 %, според него прогнозите на ЕК за 2,6 % винаги са по-консервативни.

Винаги има възможности да се увеличи приходната част при повече контрол, в Агенция"Митници"има добри резултати тази година и изпълнението там ще е 100%, категоричен е Дянков. В НАП има още много какво да се прави ,особено от гледна точка на събиране на ДДС, каза той.

Източник: БГНЕС