От една от водещите строителни компании в САЩ отчетоха най-нисък интерес на купувачите за покупка на жилища в най-голямата световна икономика от 20 години насам през изминалото тримесечие, което бе последното доказателство за слабостта на пазара на недвижими имоти в страната.

Ръководството на компанията, която строи предимно луксозни жилища, заяви, че огледите от купувачи на строените от тях имоти са били най-малко, откакто компанията е станала публична през 1986 година.

В момента щатският пазар навлиза в 23-тия си месец на спад, обяви Робърт Тол - изпълнителен директор на компанията. Според него с наличието на голям брой жилища, обявени за продан, моментът може и да е удобен за купувачите, голяма част от които са в изчаквателна позиция за по-добри цени.

В медиите обаче ежедневно се разпространяват предупреждения, че спадът в цените на имотите може и да не е приключил, особено докато не се подобри съществено положението с лошите ипотечни кредити.

За деветте месеца, приключили в края на юли, приходите на компанията са били 3.47 млрд. долара, което е спад от 19% на годишна база.

В отделен доклад, изнесен вчера, се прогнозира, че пазарът на недвижими имоти в САЩ най-вероятно ще се задържи на настоящите си нива през следващите няколко месеца.

От националното сдружение на строителите обаче прогнозират възстановяване на пазара през следващата година.

Продажбите на съществуващи домове се очаква да възлязат на 6.04 млн. броя в САЩ през настоящата година и да се повишат до 6.38 млн. броя през следващата. Цифрите са под тези, реализирани през изминалата година в размер на 6.48 млн. жилища.

В същото време продажбите на нови домове се очаква да възлязат на 852 000 през тази и 848 000 през следващата. За сравнение, през изминалата година те бяха в размер на 1.05 млн. броя.

Началното жилищно строителство се прогнозира да е в размер на 1.43 млн. през тази и 1.4 млн. през следващата година, под това в размер на 1.8 млн. през миналата година.

Цената на съществуващите домове се прогнозира да се повишил с 1.2% през тази и с 2% през следващата, а тази на нови домове да се понижи с 2.3% през тази и да нарасне с 2.3% през следващата.