Мислите си, че пазарът на недвижими имоти е във възход? Оказва се обаче, че това важи само за няколко града в страната ни.

Данни на Агенцията по вписванията за първите три месеца на 2016 г. сочат, че едва в три от градовете с най-голям брой сделки в страната има повишение спрямо закупените имоти за същия период на година по-рано.

Това са Бургас с ръст от 12.84%, столицата София с повишение на сделките от 7.16 на сто, както и Стара Загора с малко над 5% повече покупко-продажби на имоти.

Двуцифрен спад сред големите градове се отчита в Несебър (-19%), Плевен (-15.84%), Сливен (спад от 14 на сто), както и в Пазарджик и Казанлък, където сделките с имоти са с 11% по-малко.

Едва седем от градовете могат да се похвалят с повече от 1000 сделки за първите три месеца на 2016 г. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Спадът при сделките с недвижимости в Русе е от 4 на сто, докато понижението в Пловдив и Варна е по-малко от 1%.

Темата за недвижимите имоти ще бъде обсъдена от шест от най-добрите експерти на пазара в момента по време на седмото издание на финансовия форум Шумът на парите, който е безплатен за посещение.

Събитието ще се проведе на 31 май и 1 юни, а повече информация за него може да намерите на profit.bg/forum

Модератор на дискусията за имотния пазар ще е Иван Велков, УС на ФИАБЦИ и БГФМА, а сред участниците личат имената на Добромир Ганев, заместник-председател на УС на „Национално сдружение недвижими имоти”, както и изпълнителните директори на ЕРА България и Адрес Недвижими имоти Антон Андонов и Георги Павлов.

Пазарът на луксозни имоти в страната ще бъде обсъден от Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates, и строителният предприемач Христо Чепишев.

За пулса на инвестиционния пазар и предпочитаните типове активи ще говори Георги Димитров, директор "Консултантски услуги и оценки" MBL|CBRE. От него ще научим и от кои страни идват инвеститорите в България.